0
0,00 лв.
  • Количката е празна

    Няма добавен артикул в количката

Знаете ли, че…?

Знаете ли, че…?

Бамбуковите пръчки, които продаваме са от сорта Mosso.

Бамбукът е най-бързо растящата трева в света. Някои от повечето от 1000 видове бамбук растат повече от 121 см на ден. Бамбукът поема повече въглероден диоксид и излъчва повече кислород в сравнение с дърветата. Това е разнообразен вид и може да се намери по цял свят на места като Източна Азия, Суб-сахарска Африка, Северна Австралия, части от Югоизточните американски щати и части от Южна Африка. Но пък бамбукът не е характерен за следните области – Антарктика , Западна Азия, Северна Африка, Европа и Канада. Има някои видове бамбук, които цъфтят всяка година, но повечето видове цъфтят на дълги интервали на всеки 60-120 години.
Заедно с хилядите приложения на бамбука в дома и в дървените продукти, той също се превръща в луксозни материи и е водещ в надпреварата за екологична мода с дрехите от бамбук. Смята се за екологично чиста материя, здравословна за този, който я носи.

Бамбукът – наистина ли е антибактериален?

Една от многото причини тъканите от бамбук да са толкова популярни е заради антибактериалните свойства, които притежават. Докато расте на бамбукът му са нужни много малко или почти никакви пестициди. Учените откриват, че това ценно качество е в резултат на наличието на анти-бактериален био-агент наречен „бамбуков кън”. Бамбуковият кън е дълбоко вграден в бамбуковите клетки, затова и издържа толкова в бамбуковата тъкан. Той прави плата устойчив към бактерии, а учените са правили тестове за да покажат, чв огромна част от бактериите, които естествено се инкубират върху бамбукова тъкан, не оцеляват заради свойствата на бамбуковия кън. Да го кажем просто, вредителите и патогените не харесват бамбука.


Бамбукът – Екологично чист ли е?

Бамбукът се отглежда без да се изплозват пестициди или хербициди поради неговите антибактериални свойства.  Бамбукът е най-изобилният издържлив и възобновяем източник в света.
Реколтата от бамбук се прибира на 3 – 4 години.
Бамбукът не изисква напояване за да расте –естествените валежи са достатъчно той да вирее добре.
Кореновата система на бамбука е толкова твърда, че възпира почвената ерозия.